Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μόνος πλεονάζων είναι ο …Πρωθυπουργός!

Εντυπωσιακή συγκέντρωση και πορεία από τους απεργούς στη Λαμία
Για μία ακόμη φορά ο λαός της Φθιώτιδας ξεσηκώθηκε. Και ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά και ας έλειπαν από το κάλεσμα πολλοί φορείς. Η Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου περνάει στην ιστορία σαν ένας γενικός ξεσηκωμός των εργαζομένων όλων των κλάδων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές. Ένα ακόμη δείγμα αγανάκτησης του Ελληνικού λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση που κωφεύει στην αγωνία της να εκπληρώνει επιταγές των ξένων αφεντάδων.
18-9-200-apergia


18-9-205Το βασικό σύνθημα σήμερα στην πλατεία Διάκου ήταν ότι κανείς δεν περισσεύει «…και ο μόνος που πλεονάζει είναι ο Σαμαράς». Εκεί συγκεντρώθηκαν κατ’ αρχήν οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.
18-9-206Οι πρώτοι μόλις είχαν αρχίσει το δικό τους χορό κινητοποιήσεων ακούγοντας το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ. Οι δεύτεροι συνέχιζαν για Τρίτη ημέρα το δικό τους σταυρό προς τη δικαίωση. Πολλοί είπαν ότι πέφτουν έξω ολόκληροι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, καθώς πέντε μέρες χωρίς δουλειά στο δεκαπενθήμερο σημαίνει μηδέν μισθός στο λογαριασμό τους, όμως ξέρουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν.
18-9-209Το μεγάλο στοίχημα για τον εργαζόμενο θα είναι αύριο όταν και θα μετρηθούν οι αντοχές του απέναντι στην κρατική αδιαφορία. Θα συνεχιστούν οι απεργίες με τα ίδια ποσοστά? Ή μήπως η «επανάσταση» θα στηριχθεί στα ίδια και στα ίδια πρόσωπα των πλατειών?
18-9-211Δίπλα στους εκπαιδευτικούς βρέθηκαν πρώτοι και καλύτεροι οι μαθητές τους, τα παιδιά τους, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Μαζί και το Κοινό Παμφθιωτικό Μέτωπο, με σημαντικές όμως απουσίες κυρίως από επαγγελματίες, έμπορους και αγρότες. Ωστόσο ο αριθμός των απεργών πλημμύρισε τους Λαμιώτικους δρόμους. Η πορεία ξεκινούσε από την αρχή της Κολοκοτρώνη με την Όθωνος και τερμάτιζε πάνω από την πλατεία πάρκου ή όταμ ο τελευταίος έφθανε στο σημείο που αναφέραμε ως αρχή, η κεφαλή της πορείας έφθανε στην οδό Σκληβανιώτου κάνοντας το γύρο της πλατείας Ελευθερίας! Και ας ήταν όλα τα μαγαζιά ανοιχτά. Και όλες οι καφετέριες ως συνήθως….
18-9-220
18-9-221
18-9-222

18-9-223
18-9-224
18-9-226

18-9-228
18-9-229
18-9-230
18-9-231
18-9-232
18-9-233
18-9-234
18-9-235
18-9-236
18-9-237
18-9-238
Στις σύντομες ομιλίες των επικεφαλής τονίσθηκε η σημασία τέτοιων μαζικών συγκεντρώσεων, αλλά κυρίως η αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, πριν μιλήσει στη συνέχεια ο καθένας για το δικό του πρόβλημα. Οι δάσκαλοι για τις τεράστιες ελλείψεις, τα κενά και την απαξίωση του ρόλου τους, οι καθηγητές για τις επικείμενες απολύσεις και τις συντριπτικές αλλαγές στο σύστημα που οδηγούν σε μαθητές δύο ταχυτήτων, οι νοσοκομειακοί για την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Και τέλος οι μαθητές που ζητούν δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα προκειμένου να μείνουν στην πατρίδα τους.
18-9-242Σε όλους αυτούς τους χιλιάδες στη Λαμία και εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε Ελληνική πόλη, άραγε ποιος θα απαντήσει πειστικά ότι τα όσα γίνονται, έχουν στόχο την σωτηρία τους αλλά δεν το καταλαβαίνουν? Ας θυμηθούμε τα λόγια του εκπροσώπου των μαθητικών συμβουλίων, Γιώργου Πατρίδα πριν από 5,5 περίπου μήνες, σε ένα άλλο συλλαλητήριο που είχε γίνει από το σύνολο των φορέων και συλλόγων της Φθιώτιδας. Τα ίδια περίπου επανέλαβε και σήμερα μόνο που πλέον φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι έχουν κλειστά αυτιά…
18-9-243«Η ανοχή τελείωσε. Τρία χρόνια μας σώσατε αρκετά. Τώρα πρέπει να πάρουμε μόνοι μας την τύχη στα χέρια μας μήπως και σώσουμε τίποτα για τις μελλοντικές γενιές. Κύριοι της κυβέρνησης δε θέλουμε άλλες  θυσίες από σας. Θέλουμε δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία και δουλειές για να ζήσουν αξιοπρεπώς οι οικογένειες μας. Δε θέλουμε να σώσουμε καμία τράπεζα, κανένα τοκογλύφο και δεν εκχωρούμε την εθνική μας ακεραιότητα». Η απάντηση αυξήσεις σε συμμετοχές στην υγεία, παιδεία για λίγους και ανασφάλιστη εργασία ή ανεργία στο 30%.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο και την Παρασκευή, ωστόσο απόψε στις 8 το βράδυ στην πλατεία Πάρκου, υπάρχει Παμφθιωτικό Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.
Το ΠΑΜΕ
Στην πλατεία Πάρκου, το ΠΑΜΕ πραγματοποιήσε για μία ακόμη φορά το δικό του συλλαλητήριο. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις και προκάλεσε άσχημη εντύπωση που δε θέλησαν να κάνουν κοινή πορεία. Η διαφορετικότητα δεν είναι κατ' ανάγκη και η σωστότερη λύση ειδικά όταν προβάλεις το θέμα της αλληλεγύης
18-9-244-pame2






18-9-216-pameπηγή: efthia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου